mandag 15. desember 2008

Kjønnsroller i idretten

Aktivitetsnivået blant kvinner og menn har jevnet seg ut de siste årene, men dette betyr ikke at kjønnene er fullstendig likestilt i idretten. Før semifinalen mot Norge fredag kom Russlands trener Jevgenij Trefilov med en kontroversiell uttalelse om at kvinner ikke passer som trenere. Kanskje var dette en måte å få det psykologiske overtaket før kampstart eller så er dette nok en sjokkerende uttalelse fra omdiskuterte russeren. Vi mener at denne kommentaren ikke trengs å blåses opp i så stor grad, for når vi ser på hva Marit Brevik har gjort med det norske damelandslaget i håndball, så skjønner vi at hun må gjøre noe bra for landslaget som Trefilov ikke gjør. Kanskje de norske jentene har vunnet så mye nettopp fordi Breivik har så god kontakt med spillerne sine og at hun velger å motivere spillerne sine til bedre prestasjoner under kamper. Trefilov er kjent for å ha sagt til en av spillerne sine under kamp "sentre ballen din forpulte geit", og det er klart at dette ikke er motiverende for spillerne å få slike gloser slengt mot seg under pressede situasjoner. Kanskje spillerne har såpass respekt for treneren sin at de bruker kommentarene til det positive. Trefilov har også gode internasjonale resultater, men vi tror Breiviks motiverende trenerstil og det faktum at hun er av samme kjønn som spillerne og derfor får bedre kontakt, er en av grunnene til at Norge ofte trekker det lengste strået i EM- og VM-sammenheng. Vi mener at ulempene ved en mannlig trener er at de kommer med færre positive kommentarer og derfor kan utøverne lettere miste motivasjonen. Kvinner i trenerrollen har ikke ofte stor respekt hos utøverne, særlig hvis utøverne de trener er menn, og derfor blir det vanskeligere for disse kvinnene å gi kommentarer som Trefilovs.
Kan jo også nevnes fra en artikkel på nettet(http://fotball.aftenposten.no/nettmote/article124321.ece) hvor Sondre Kåfjord blir spurt om følgende.
"Kunne det vært aktuelt med en kvinne som herrelandslagstrener? Norge er jo et foregangsland på likestilling - kunne ikke dette vært en bra ting?"
Svar:
Det er nok litt for tidlig! Sondre
Dette beviser jo bare at kvinner og menn ikke er likestilt som trenere. Er det riktig at det er slik og hvordan kan resten av samfunnet og idrettsnorge bedre denne situasjonen.

40 kommentarer:

Anonym sa...

Enig der as. Hvis kvinner skal trene så burde de trene noen i samme kjønn. Jeg hadde ikke blitt så veldig begeistret over å bli slengt dritt til av en kvinnelig trener...

Eirik W sa...

Det stemmer nok at det er lettere å trene et lag med spillere av samme kjønn. Man kan bli bedre kjent med spillerene, noe som igjen fører til bedre miljø og trygghet.

Anonym sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Anonym sa...

Enig i mye i dette innlegget, men litt for kjedelig, snilt og objektivt til tider. Litt for mange "kanskje" og litt for få bestemte og underbyggede påstander?

Er det bare kjønnet som bestemmer elelr har personligheten til kjønnet også mye å si?

Daniel T sa...

enig i mye av det dere skriver

Rebecca Lundqvist sa...

Jeg er enig! Jenter passer også som trenere. Så lenge de kan det de skal, og får resultater, bør ikke kjønnet har noe å si.
Jeg tror nok bare Jevgenij Trefilov lider av sjalusi :)

Benjamin Thompson sa...

Dere hadde mange gode synspunkter men jeg synes at det er litt snevert å tenke at kvinner passer bedre til å trene kvinner. Det er selvfølgelig viktig å trives med treneren, men å si at en kvinnelig trener vil få en bedre kontakt med kvinnelige spillere som også gjør at de spiller bedre blir noe rart. Noen ganger trengs det faktisk trenere som virkelig kan si ifra.

Kristina sa...

Også enig i mye av det dere skriver, men jeg syns ofte man glemmer at hver enkelt kvinnlige trener har forskjellige kvalifikasjoner. Det er kanskje ikke kjønnet som avgjør om man er en god trener, men kompetasnen trenern har for akkurat den gruppen som skal trenes. Men det er nok sant at en trener av samme kjønn vil få et litt annet personlig forhold til utøverne, noe som kan slå positivt ut.

anders sa...

Mye bra i innlegget her gutta! Ening mye, men det er litt snevert ovenfor kvinnerollen... Det må vel finnes noen kvinner som er tøffe nok til å trene menn?

Anders sa...

ganske enig... men tror grunnen til at Marit Breivik har vunnet så mye med det norske landslaget er at hun har tre landslag som hun kan bytte på. Greit at hun er flink til å motivere spillerne sine osv, men hvem som helst kan vel fortelle verdens beste håndballspillere at de faktisk kan klare å vinne...

Vangdal sa...

Enig i mye, men jeg tror også det at en trener som er i overkant aggresiv (Trefilov) kan bryte ned spillerne sine, og at det fører til bedre resultater... men som benny skrev: noen ganger trengs det faktisk en trener som kan si ifra... dessuten tror jeg menn kan se på det som nedverdigende om en kvinnelig trener skriker og kjefter på en mannlig utøver, og det er ikke bra det heller...

mad p sa...

Jeg er vedlig enig i det Eirik W sier. Påstandene i innlegget bør også underbygges litt mer!

MathiasTK sa...

Om det er en mann eller kvinne som trener det norske kvinnelandslaget er ikke det som betyr noe. Marit Breivik har gjort det så bra fordi hun er flink. Hun har kompetansen som trengs, og hun klarer å motivere spillerene sine.

Goebbels sa...

Syns det er tidlig med en kvinnelig landslagstrener. Herrelandslaget vil slite med å respektere en kvinne som hovedtrener. Det ville vært utypisk fotballspillere. I tillegg finnes alt for få kvinnetrenere i fotballen idag. Særlig på toppnivå. Se på deres eget landslag, Har bare hatt menn, til de fikk Eli Landsem som de har idag

TbSammet sa...

Kvinnelige trenere kan jo gjøre det bra. Bare se hva Marit Breivik har gjort! Men at det skal være en kvinnelig trener for herrelandslaget i fotball er vel litt drastisk?

Kristin's blogg sa...

Det å si at kvinner ikke passer som trenere blir litt useriøst fra hans side syns jeg. For å se om en trener er god må en se på resultantene han/hu den har oppnådd. En kan ikke avgjøre om treneren er god ut i fra hvilket kjønn en er. Kvinner å menn opptrer ulikt, og kanskje de passer som trener i ulike idretter?
Jeg mener at det viktigste når en skal finne en trener er at det er en med kompetanse, at en blir respektert, at en kan få gode resultater....

Oddvar sa...

Kvinner kan være trenere for kvinner. hvis kvinner skulle ha vert trenere for herrelandslaget i fotball ville de ikke fått noe som helst respekt. en kvinne har ikke samme autoritet som en mann har. men vi ser jo som du sier at Marit breivik har gjort det bra for kvinne-landslaget!

angående motivasjonen stusser jeg litt på at du sier at det er umotiverende å få kjeft? mannfolk liker å få kjeft når vi gjør noe galt. vi liker å få skrøyt av det vi gjør bra å kjeft for det vi gjør galt! dermed kan vi lettere lære av feilene vi gjør.

stines norsk blogg sa...

Ganske enig i dette innlegget. Mange kvinner og menn tenker ennå over at mannen er dominerende i store deler av samfunnet. Innenfor idretten dominerer mannlige trenere ,spesielt i fotball.Mens i håndball er det både kvinnelige og mannlige trenere. Det er mest kvinner som tenker over at mannen dominerer. Kvinner og menn er ikke likestilte som trenere. Folk flest som driver med idrett er menn, og de har oftest mest respekt for mannlige trenere. selv om det er kvinner kan forstå utøverne bedre og muntre de opp, pleier som regel både menn og kvinner høre mer på det negative den mannlige treneren sier og gjør det om til positivt isteden for å hørre på den kvinnelige treneren. Det er domt at de fleste tenker sånn i dagens samfunn. Samfunnet prøver hele tiden å få likestilling mellom menn og kvinner. I politikken prøver de å få inn flere kvinnelige ledere, men så står på kvinner også. De fleste kvinner tenker mye og ser på mannen som dominerende. De fleste kvinner må begynne å se vekk fra det, og prøve å se på de som dominerende. kanskje de da får mer respekt fra menn generelt og til slutt blir mer likestilte.

M sa...

Som sagt så har Breivik god kontakt med spillerne noe som fører til stor trivsel på landslaget. Om det er pga hun er av samme kjønn eller ikke vet vi ikke, men jeg mener det ville vært lurt å prøve med flere kvinnelige trenere på toppnivå for å se om dette kan føre til bedre resultater hos menn. Verken herrelandslaget i håndball eller fotball har hatt særlig gode resultater i ulike mesterskap, så det å prøve med en kvinnelig trener for menn ville nok vært verdt å prøve. I og med at kvinner som regel bryr seg mer om spillerne, noe som kan føre til bedre trivsel og motivasjon.
Som vi kan se med Breivik har hun mye bedre kontakt med spillerne enn det den russiske treneren har.

Anja sa...

Jeg mener at menn og kvinner bør være likestilte i trener rollen. De har gode ærfaringer, og gode meninger. De er gode å gi tilbakemeldinger. Og de har samme kvalitetene til å bli en bra trener. Det er flere menn som trener, en kvinner. Men det har kanskje med respekt, og hvor hardt det egenlig er. De er strengere, og tørr å gi mer tilbakemeldinger som kan være både positive å negative. Menn tåler mer, både psykisk og fysisk. Og det kan ha mye å si for hvem som trener hva. Derfor synes jeg at det er lettere for menn og trene menn, og kvinner og trene kvinner. For de forstår seg på hverandre. Selv om det er mange menn som trener kvinne lag.

Den russiske treneren tar helt feil, hva gjør hans med hans jenter? Og hvor mye vinner de. Marit Breivik har gjjort en veldig bra jobb, å det har vi bevis på.

Det norske herrelandslaget burde kanskje fått en kvinnelig trener, eller kanskje prøvd. Ikke tenk på hva andre land kommer til å si om de møter et landslag med kvinnelig trener. For uansett hva herrelandslaget i norge har gjort i det siste har de ikke gjort annet en å tape. Kanskje det kunne vært bra? En ny vri? Det er det jo bare å prøve frem, iallefall for en periode. Eller fått frem noen meninger til en kvinne.

Sandra sa...

Jeg mener at menn og kvinner ikke er likestilt som trenere. Det er mye flere menn i topp trenerroller enn kvinner. Dette kan ha noe med at menn tradisjonelt sett har hatt trener rollene for topplag. Menn er ofte mer dominerene og strenge, og har lettere for å sjefe og styre ett lag enn kvinner. Jeg tror ofte det er lettere for enn mann å få respekt av utøverne enn for enn kvinne. Men det har også mye å si om utøverne er menn eller kvinner. En kvinne vil ha lettere for å nå frem til kvinner. Og er utøverne kvinner, vil det være greit å ha en kvinnelig trener som er mer forståelsesfull og tolmodig enn menn.
Men det som er viktigst er ikke kjønnet på treneren, menn hvordan denne treneren klarer å kommunisere med utøverne og oppnå resultater på en best mulig måte. Både slik at alle trives og føler seg viktige og brukbare, men også slik at laget oppnår gode resultater. Treneren må ha god kompetanse i den idretten han/hun skal trene i, lære bort. Da er ikke det viktigste om treneren er kvinne eller mann.
Men jeg tror også det er viktig å få inn mer kvinner i trener roller. Jeg mener at det er mange dyktige kvinnelige trenere som ikke står frem. Som kanskje ikke har mot nok til å prøve. De er redde for å mislykkes. Her har kvinnene noe å lære av menn.
Både kvinner og menn kan være gode trenere!

Kirsti sa...

Jeg synes Marit Breivik er et glimrende eksempel på at kvinner kan gjøre det godt som topp- trenere innen idretten. At mange menn, blandt annet Trefilov er skeptiske og ser ned på kvinnelige topp-trenere er jo forventet av det enkle kjønn... Likevel har Norges kvinnehåndball vist glimrende resultater for kvinnelige trenere. Kvinner har ofte en annen måte å snakke til trenerne, og jeg tror at spesielt innen kvinneidrett kan kvinne-trenere "spille på samme lag" som spillerene, og dermed bruke det som en fordel, men også innen idrett for menn kan kvinnelige trenere bruke andre metoder for både fysisk, men også spesielt mental trening, som kan vise resultater.
Jeg synes det er diskriminernde å se ned på en trener bare fordi hun er kvinne, likestilling reflekteres så sterk i de fleste deler av samfunnet, hvorfor skal det ikke være mulig i idretten? For å forbedre dette må vi tørre å ta sjangser å gå fremderst, noen må gå først for at de andre skal gå etter. Nytt er ikke alltid dårlig. Kirsti

Karen sa...

Jeg mener at det er riktig slik som du skriver, at kvinner og menn ikke er likestilte i trenerrollen. Vi bør bli bedre på å satse på kvinnelige trenere. Vi har hatt kjempesuksess med Marit Breivik. Og vi bør nå ta steget ut videre blant andre idretter.

De fleste kvinner leder bruker en mykere og vennligere tone enn menn når de leder. Av og til kan det være bra, og av og til kan vi mislykkes, men det vet vi ikke noe om før vi har prøvd.

norsk blogg Maia sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
norsk blogg Maia sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
norsk blogg Maia sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Sigrid sin Norskblogg sa...

Kvinner kan vel også trene menn. Det er persoligheten det bør komme an på, ikke kjønnet! Dersom det finnes en kvinne med de rette kvalifikkasjonene, erfaringen, styrken, viljen og autoriteten til å trene et herrelag hvorfor skal hun ikke få lov. Jeg tror ikke hovedproblemet med likestilling i idretten handler om forholdet mellom kvinner og menn, men heller om å finne en kvinne som vil, og har det rette kvelifikasjonene og erfaringen til å trene et herrelag. Her har vi ett stykke igjen å gå, men jeg tviler ikke et sekund på at den rette kvinnen kunne klart jobben med glans, ikke fordi hun er kvinne, men fordi hun er en god trener!!
Kvinner har jo bevist at de kan være kanon gode trenere for kvinner, nå venter vi på en kvinnelig trener i herreidreten.

Tronni sa...

Probleme e vell ikkje at kvinne ikkje har kompetansen te å trena menn. Det e vell heller den at 9/10 fotballspillere som er menn vil ha respekt for treneren da. Det kan godt vær eg blir motbevist ein gong men ska en ha ein kvinnelig herrelagstrener så må og spelergruppå vær åpen for det. Noge eg ikkje trur der e veldig mange av ;)

Unknown sa...

Jeg tror at når de trener i samme kjønn, så vil det bli lettere. Eksempel, Norge kan ha noen av de værdens beste håndballspillerne, MEN Russland er mye større og har nesten 10 ganger så mye mer innbyggere enn det vi har, så derfor skulle egentlig Russland ha det beste laget. Kvinner har sin måte å trene på, kanskje det hadde funket på gutta? hvis nei, Har du prøvd????

Unknown sa...

Det går mye mer på personlighet og ferdigheter enn kjønn vil jeg si. Hovedargumentet er vel at kvinner ikke vil få like mye respekt, men jeg vil tro at kvinner har like stor mulighet til å bevise seg verdig som trener som menn.

Unknown sa...

eg synes det er bra at det enda ikke har kommet noe kvinne inn i trenerrollen i herreidretten. Fordi jeg tror det ville vært et stort tilbakesteg med kvinners treningsmetoder, treningsmengder de ønsker å ha og at de ikke er bedre enn menn i pressede situasjoner. Marit Breivik hadde enorm suksess som kvinnelig norsk landslagstrener for håndballaget, men jeg tror ikke hun hadde gjort det like bra som herretrener..

Unknown sa...

Jeg mener at kvinner også kan trene menn. Har personen de rette lederegenskapene og kunnskapen som skal til for å lede ett lag, har det liten betydning hvilket kjønn denne personen er.

Det viktigste er at treneren har respekten til spillergruppen, og at treneren har respekt for spillerne.

Innen håndball vil jeg si at kunnskapene til menn og kvinner er ganske likestilte. Tenker vi fotball derimot vil jeg tro det er mindre tenkelig å ha en kvinnelige landslagstrener for herrelandslaget i fotball. Dette er pga at få kvinner har samme forståelse for fotball som menn, og har heller ikke de samme kunnskapene. Men en gang i fremtiden er ikke dette utenkelig.

Min mening er derfor at kvinnelige trenerer i de aller fleste idretter kan fungere like bra som en mannlig trener.

Øyvind.

Meatballs_1337 sa...

Ola og Astrid:
Vi mener at det ikke er riktig at kvinner og menn ikke er likestilt som trenere, og vice versa. Fordi vi mener at kvinner kan gjøre en like god jobb innen det og være en trener, i noen idretter.

For eksempel i håndball. Kvinner har bedre erfaringer når det kommer til håndball i Norge. Som gjør at de kunne taklet det å trene det norske landslaget til herrene like bra eller bedre.

Men når det kommer til fotball så har kvinnene langt ifra de samme erfaringene som menn, som gjør det vanskelig for dem i det hele tatt og tenke på å trene herrene i fotball.

Men vi har aldri gitt dem sjansen til dette. Så det og gjøre det syns jeg absolutt vi bør gjøre

Meatballs_1337 sa...

Ola og Astrid:
Vi mener at det ikke er riktig at kvinner og menn ikke er likestilt som trenere, og vice versa. Fordi vi mener at kvinner kan gjøre en like god jobb innen det og være en trener, i noen idretter.

For eksempel i håndball. Kvinner har bedre erfaringer når det kommer til håndball i Norge. Som gjør at de kunne taklet det å trene det norske landslaget til herrene like bra eller bedre.

Men når det kommer til fotball så har kvinnene langt ifra de samme erfaringene som menn, som gjør det vanskelig for dem i det hele tatt og tenke på å trene herrene i fotball.

Men vi har aldri gitt dem sjansen til dette. Så det og gjøre det syns jeg absolutt vi bør gjøre

corri_93 sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
corri_93 sa...

Cornelia: Jeg mener at kvinner og menn per idag er ikke likestillt i topptrener rollene. Vi ser jo at trenerrollen i flertall er av menn. Vi har jo sett at som sakt Marit Breivik har gjort stor suksess med det damelandslaget i håndball, men jeg vet ikke helt om en kvinnelig landslagstrener er helt det rette for mennene. Jeg tror ikke at en kvinnelig trener ville oppnådd like mye som en mannlig trener idag. Men det skader vell ikke å gi dem en sjangse til å motbevise dette, bare kanskje ikke rett på landslaget.

fredrick sa...

jeg tror ikke menn er noe bedre en kvinner når det kommer til å vær trener, men det er nok lettere å trene et lag av samme kjønn.

Unknown sa...

Også enig i mye av det dere skriver, men jeg syns ofte man glemmer at hver enkelt kvinnlige trener har forskjellige kvalifikasjoner. Det er kanskje ikke kjønnet som avgjør om man er en god trener, men kompetasnen trenern har for akkurat den gruppen som skal trenes. Men det er nok sant at en trener av samme kjønn vil få et litt annet personlig forhold til utøverne, noe som kan slå positivt ut.

BabyFacedAssassin sa...

Gjesdal og Nilsen(Team Drøy)
Vi mener at kvinnetrenere har for liten erfaring og respekt innen herreidretten i forhold til kvinneidrett. Mennene vil få mer erfaring fordi det er høyere nivå i herreidretter, men i noen idretter er kvinnelige trenere bedre å ha enn herrene. For i enkelte idretter som er veldig kvinnedominert vil en kvinnelig trener være mer respektert og har nok erfaring til å bli en god nok trener.

joey93 sa...

Jeg syns ærlig talt at Kvinner er kvalifiserte trenere, de kan ha samme mentaliteten som mannlige trenere, men så handler de om respekt ovenfor kvinnlige trenere for menn.
mange menn liker nokk ikke å få kjeft av ei dame, bli gitt ordre av damer.
så jeg syns at damene burde trene i kvinnlige ligaer!